BR74
 

XTrackCAD ratasuunnitteluohjelma

RSS
Modified on 2008-07-03 13:54 by mni Categorized as Alkuunpääsy, Tietokoneohjelmat

XTrackCAD lyhyesti

XTrackCAD on ilmainen, avoimen lähdekoodin (Open Source) ratasuunnitteluohjelma. XTrackCAD:n avulla voi tehdä ratasuunnitelmia kaikille mittakaavoille ja raideleveyksille. XTrackCAD tunnettiin aikaisemmin nimellä XTrkCad, joka on itse asiassa edelleen ohjelman tiedostonimi, joskin kokonaan pienillä kirjaimilla kirjoitettuna.

Ohjelman mukana toimitetaan suuri joukko kirjastoja, jotka sisältävät yleisimpien valmistajien raideosat sekä kalustoa ja rakennuksia. Valmiiden kirjastojen avulla on helppo aloittaa radan suunnittelu. Kirjastoihin voi myös lisätä sieltä mahdollisesti puuttuvia raideosia ja rakennuksia. XTrackCAD osaa käsitellä valmiiden raideosien lisäksi myös fleksiraiteita monipuolisesti.

Ratasuunnitelman tulostus voidaan tehdä 1:1 koossa, jolloin tulostusta voidaan käyttää apuna aseteltaessa raiteita ratapohjalle. XTrackCAD:sta voidaan tulostaa myös tarvikeluettelo joko täydellisenä tai osittaisena. Luetteloa voi käyttää vaikkapa ostoslistana.

Kullekin raideosalle ja rakennukselle voidaan lisäksi määritellä hinta, jolloin voidaan helposti seurata ratasuunnitelman kustannuksia.

Ratasuunnitelmaa voi myös testata lisäämällä kalustoa raiteille ja ajamalla junilla virtuaalisesti. Tämä auttaa mm. sivuraiteiden pituuksien suunnittelussa.

Käyttöjärjestelmät

Tuetut käyttöjärjestelmät ovat tätä kirjoitettaessa (3.7.2008) Linux ja Windows.

Uusimpaan kehitysversioon on myös lisätty jossain määrin tukea Mac OSX:lle ja tiettävästi XTrackCAD on mahdollista saada toimimaan myös Mac:ssä, joskaan Mac asennus ei mene ihan heittämällä, vaan vaatinee joidenkin ylimääräisten ohjelmistopakettien asentamista.

Ohjelmaan tutustuminen

Ohjelman mukana toimitetaan kattava opastusjärjestelmä, eli demot, joiden avulla ohjelman käyttöön voi tutustua helposti. Demot on jaettu loogisiksi osiksi ja ne suoritetaan askel kerrallaan. Jokaiseen demoissa esitettyyn toimenpiteeseen liittyy myös tekstimuotoinen selostus toimenpiteestä. On erittäin suositeltavaa käydä nämä demot läpi viimeistään siinä vaiheessa, kun eteen tulee pulmatilanne jonkin toiminnon käytössä.

Apua saa toki myös ohjelman ohjeesta sekä keskusteluryhmästä, mutta demojen kattavuus ja ennen kaikkea havainnollisuus ovat oppimisen kannalta aivan omaa luokkaansa.

Avoimen lähdekoodin kehitysprojekti

XTrackCAD on vuodesta 2005 alkaen ollut avoimen lähdekoodin kehitysprojekti, johon kuka tahansa halukas voi liittyä omien kykyjensä mukaan. Ennen lähdekoodin julkaisemista ohjelma oli Sillub Technology:n omistuksessa, joka sittemmin luovutti ohjelman lähdekoodin julkiseen kehitykseen.

Halukkaiden ohjelmistokehittäjien kannattaa rekisteröityä SourceForge.net käyttäjäksi ja ilmoittaa XTrackCAD:n ylläpidolle halukkuudesta osallistua kehitystyöhön.

Muualla verkossa


Creative Commons License
Tämän wikin sisällön käyttö on sallittu Creative Commons lisenssin Nimeä/Epäkaupallinen/Ei muutettuja teoksia 3.0 Unported mukaisesti. Aineistoa lainattaessa on lähteenä mainittava aina N Club Finland ja http://www.n-club-finland.org/wiki. Pidempien lainausten yhteydessä on mainittava tarkka linkki, josta tieto löytyy. Aineistoa ei saa käyttää mihinkään kaupalliseen tarkoitukseen ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa.

ScrewTurn Wiki version 3.0.0.333. Some of the icons created by FamFamFam.

 

Copyright ©2008 N Club Finland. All Rights Reserved.