BR74
 
Analogisella kaksikiskoradalla halutaan ratapihoilla yleensä eristää ratapihan raiteet pääradasta ja virroittaa ne kytkimellä, jolla voidaan tietyn raiteen virransyöttö kytkeä ja katkaista, jotta raiteelle voisi pysäyttää vetureita, vaikka samassa virtapiirissa liikkuu toinen veturi. Ilman katkaisijoita voi saman toteuttaa käyttämällä ns. stop-vaihteita, joita kutsutaan joskus nimellä älykäs vaihde tai ajatteleva vaihde.

Tavallinen vaihde
Tavallisessa vaihteessa siitä lähtevät molemmat raiteet ovat normaalisti sähköisesti yhteydessä vaihteeseen tulevaan raiteeseen kuten kuvassa näkyy. Jos raiteissa on jännite, liikkuvat molemmat veturit samanaikaisesti samaan suuntaan.

Stop-vaihde
Stop-vaihteessa on kytkentä, jonka ansiosta vaihderisteyksen takana olevista kiskoista on vastaavaan tulevaan kiskoon kytketty vain se kisko, joka on vaihteen kielen asennon puoleisessa raiteessa. Sähkö on katkaistu toisesta kiskosta. Vaihde siis toimii samalla virtakytkimenä siitä lähteville raiteille, mikä on monesti kätevää ja säästää ylimääräisen johdotuksen ja katkaisijoiden asentamiselta. Kuvassa vaihde on asetettu poikkeavalle raiteelle ja sillä oleva veturi liikkuu, jos radassa on jännite, ja suoran raiteen veturi on samanaikaisesti pysähtyneenä.

Stop-vaihteen kontaktijouset

Vaihteissa, joissa on stop-toiminto, voi vaihteen toimintamuodon tavallisena tai stop-vaihteena yleensä valita. Kuvassa on Minitrixin stop-vaihde, jossa vaihteen stop-toiminnan saa käyttöön poistamalla tukikiskon ja asianomaisen raiteen ulomman kiskon välinen kontaktijousi. Digitaalisissa radoissa ei stop-toiminto ole tarpeellinen ja stop-vaihteita digitaaliseen rataan asennettaessa kannattaa stop-toiminto ottaa pois käytöstä.

Creative Commons License
Tämän wikin sisällön käyttö on sallittu Creative Commons lisenssin Nimeä/Epäkaupallinen/Ei muutettuja teoksia 3.0 Unported mukaisesti. Aineistoa lainattaessa on lähteenä mainittava aina N Club Finland ja http://www.n-club-finland.org/wiki. Pidempien lainausten yhteydessä on mainittava tarkka linkki, josta tieto löytyy. Aineistoa ei saa käyttää mihinkään kaupalliseen tarkoitukseen ilman tekijänoikeuden haltijan lupaa.

ScrewTurn Wiki version 3.0.0.333. Some of the icons created by FamFamFam.

 

Copyright ©2008 N Club Finland. All Rights Reserved.