BR74
       
FlagIn English

N Club Finland logo

N Club
 
 

N Club Finland

 

N-harrastus Suomessa

N Club Finland on vuonna 2007 perustettu N-mittakaavan harrastajien yhteisö. Ajatuksena on tuoda paremmin esille Suomessa kovin vähälle huomiolle jäänyttä N-mittakaavan pienoisrautatieharrastusta ja edistää N-mittakaavan harrastusmahdollisuuksia Suomen oloissa. Vaikka N-mittakaava on yleismaailmallisesti yksi suosituimmista mittakaavoista, on se Suomessa jäänyt jostain syystä kovin tuntemattomaksi. Tämä on harmi, sillä on monia syitä miksi nimenomaan N-mittakaavalla voisi olla mahdollisuuksia tuoda uusia harrastajia pienoisrautatieharrastuksen piiriin. Ovathan N-radat ja kalusto todella kompakteja ja sellaisenaan sopivia pieniinkiin tiloihin. N-radan voi rakentaa jopa sohvapöydän sisälle. N on myös kustannuksiltaan edullinen mittakaava.

 

Miksi N Club Finland?

Ajatus N Club Finland:in perustamiseen heräsi Rautatiemuseon Keskustelufoorumeilla elokuussa 2007 käydyn keskustelun perusteella. Museon pienoisrautatietapahtumaan keväällä 2008 oli tarkoitus valita yhteinen moduulistandardi ajatuksena tehdä tapahtumaan foorumilaisten yhteinen rata. Hankkeen yhteydessä kävi ilmi, että N-mittakaavan valintaa toivoi huomattava osa keskustelijoista ollen joko olemassaolevia N-harrastajia tai muuten vain N-mittakaavasta kiinnostuneita. Yhteiseksi moduulistandardiksi valittiin kuitenkin H0-pohjainen ratkaisu syistä, joita ei ole tarpeen täällä sen kummemmin puida.

 

Koska oli kuitenkin ilmeistä, että mahdolliseen N-modulirataan olisi useita modulinrakentajia, kunhan vain olisi jokin yhteinen standardi, päätti pieni ryhmä N-harrastajia lähteä viemään asiaa eteenpäin ja näin siis perustettiin N Club Finland. Tähän päätökseen vaikuttivat myös monelta taholta tulleet tiedot siitä, että N-harrastajia on Suomessa loppujen lopuksi enemmän kuin on yleensä uskottu. Moduulistandardina N Club Finland päätti ottaa heti alusta saakka käyttöön saksalaisen N Club International-yhteisön jo vakiintuneen ja laajassa käytössä usealla eurooppalaisella N-mittakaavaa harrastavalla pienoisrautatiekerholla olevan moduulityypin.

 

Usein keskusteluissa pienoisrautatieharrastuksesta kiinnostuneiden, mutta sitä harrastamattomien,  kanssa on tullut esiin se tosiasia, että innostusta olisi. Yleisimmän ja julkisuudessa näkyvimmän H0-mittakaavan tilantarve on valitettavasti vain aivan liian suuri kotioloihin monelle. Kun yleisölle esitellään lähes yksinomaan H0-ratoja erilaisissa tapahtumissa, on selvää, että syntyy mielikuva paljon tilaa vievästä harrastuksesta.  Ratkaisu olisi tällöin kovin helppo: N-mittakaavan tilantarve on noin noin neljännes H0:n tilantarpeesta. On nähty, että erilaisissa tapahtumissa esiintyvät H0-harrastajat eivät ymmärrettävästi ole kovin innokkaita esittelemään vaihtoehtoisia mittakaavoja. N Club Finland haluaa jatkossa vaikuttaa siihen, että N-mittakaava tulee näkyvämmäksi suomalaisessa pienoisrautatieharrastuksessa ja tieto siitä leviää yleisön keskuuteen.

 

Mukaan toimintaan

Mukaan tuleminen N Club Finlandin toimintaan on helppoa. Jokainen positiivisella ja rakentavalla mielellä N-mittakaavasta kiinnostunut on tervetullut yhdistyksen toimintaan mukaan. Sinulla ei myöskään vielä tarvitse olla N-kalustoa, vaan voit tutustua rauhassa N-mittakaavaan yhteisömme jo aktiivisten N-harrastajien avustuksella ja kun kipinä syttyy, saat neuvot esimerkiksi aloituspakkauksen ostoon ja muihin käytännön ongelmiin, joita alkuunpääsemiseen liittyy.

Voit liittyä joko pelkästään foorumiemme käyttäjäksi tai yhdistyksemme jäseneksi, jolloin pääset nauttimaan kaikista eduista, joita yhdistys jäsenilleen tarjoaa. Foorumien jäsenyys on ilmaista ja voit milloin tahansa päivittää foorumijäsenyytesi yhdistyksen jäsenyyteen.

 

 

 

I-N-G-A.NET

INGANET-logo

 

International N-Gauge Association Network, jossa N Club Finland edustaa Suomea, on vuonna 2001 perustettu maailmanlaajuinen N-harrastajien yhteistyöjärjestö. Järjestö pyrkii edistämään N-mittakaavan asiaa monin tavoin ja jäseninä on N-harrastajayhteisöjä Saksasta, Itävallasta, Italiasta, Isosta Britanniasta, Ranskasta, Etelä-Afrikasta, Australiasta ja Suomesta.

 

Liity jäseneksi!

 

DB:n pääopastin ja esiopastin

 
 
Copyright ©2007-2021 N Club Finland. All Rights Reserved.