BR74
       
FlagIn English

N Club Finland logo

Moduulit
 
 

Runkosarjan kokoonpano

 

1. Työkalut

Moduulisarja ja työkalut

Moduulisarjan kokoamisessa tarvitaan työkaluina:

  • pienempi ja isompi ristipääruuvimeisseli (Pozidrive) tai vastaavilla kärjillä varustettu sähköinen ruuvinväännin.

  • mitta

  • puuliimaa

 

Hyödyllisiä, mutta eivät välttämättömiä apuvälineitä ovat myös:

  • suorakulma

  • keskikokoiset liimauspuristimet (2)

 

Alustan, jonka päällä sarja kootaan, pitää olla suora.

 

 2. Tarkista sisältö

Moduulisarjan osat

Tarkista että pakkauksessa on osaluettelon mukaiset osat mukana ja lajittele ruuvit omiin ryhmiinsä. Huomaa, että mukana on 3,5 x 30 ja 4 x 30 -kokoisia ruuveja, jotka ovat varsin samannäköisiä. Ohuemmat 3,5mm ruuvit on tarkoitettu radan aluslevyn tukiin (mäntyrimat). Pienet 2mm ruuvit on tarkoitettu raiteiden korkeudensäätöön päissä ja niitä tarvitaan siinä vaiheessa, kun raiteet asennetaan moduulille.

 

 3. Välitukien kiinnitys

Välitukien kiinnitys

Kokoaminen aloitetaan kiinnittämällä moduulin sisälle tulevat kaksi välitukea sivupaneeliin. Huomaa, että välitukien yläreunassa on ura sähköjohdotusta varten ja sen tulee olla samalla puolella kummassakin välituessa. Levitä liimaa välituen päätyyn ja ruuvaa se kiinni sivupaneeliin 4 x 30-ruuveilla. Paina ruuveja niitä ruuvatessasi niin, että ne asettuvat ympäröivän puupinnan tasolle. Kiinnitä toinen välituki samalla tavalla ja lopuksi vastakkainen sivupaneeli.

 

4. Päätyjen tappien liimaus

Päätyjen puutappien liimaus

Tarkista, että puutappien reiät päädyissä ja sivupaneeleiden päätypinnoissa ovat puhtaat puunpurusta. Levitä päätyjen tapinreikiin liimaa niin, että se tarttuu reiän sivuseinämiin ja paina tapit paikoilleen päätyihin. Jos tappi ei mene aivan pohjaan, napauta sitä kevyesti vasaralla.

 

5. Päätyjen kiinnitys

Päädyn kiinnitys

Kun päädyissä ovat tapit paikoillaan, levitä liimaa sivupaneelin päädyn tapinreikiin sekä päätypintaan ja paina moduulin pääty tappeineen paikalleen. Huomaa, että päädyn se reuna, jossa on messinkiholkit tulee samalle moduulin reunalle, jossa ovat välitukien yläreunojen urat. Kiristä pääty paikoilleen 4x30-ruuveilla ja käytä riittävästi voimaa, jotta ruuvin kanta asettuu päädyn puupinnan tasolle eikä missään tapauksessa pinnan yläpuolelle, sillä tämä estäisi kahden moduulin asettamisen toisiaan vastaan tiiviisti. Kiinnitä toinen pääty samalla tavalla. Jos saumasta pursuaa liimaa ulos, pyyhi ylimääräinen liima pois ennen kuin se ehtii kuivua.

 

6. Kansilevyn korkeus

Tukirimojen paikan mittaus

Tukirimojen asema päädyssä määrittää myös radan aseman korkeussuunnassa. Moduulistandardissa oletetaan käytettävän ratapenkkaa ja raidetta, joiden yhteiskorkeus on 6mm. Käytännössä korkeus on normaaleilla raide- ja penkkamateriaaleilla kuitenkin noin 6,2-6,4mm (esim. Heki:n 3mm penkka ja Peco Finescale 55-raide). Jos käyttämäsi ratapenkka ja raide ovat yhteiskorkeudeltaan välillä 6,0-6,4 mm, tulee radan aluslevyn yläpinta moduulin päädyn yläpinnan tasolle. Tällöin tukirima asettuu 9mm päädyn yläreunan alapuolelle. Piirrä päätyjen sisäpinnoille viiva, joka on 9mm etäisyydellä reunasta. Jos käytät perusmoduuliin erikseen saatavana olevaa koko moduulin kattavaa kansilevyä sarjan kapeamman, vain radan alle tulevan levyn asemasta, piirrä viiva koko päädyn leveydelle.

 

7. Tukirimojen liimaus

Päädyn tukiriman liimaus

Levitä liimaa tukiriman kohdalle päädyssä. Varo tukkimasta messinkiholkkeja liimalla. Reiän voi suojata pienellä (n. 5x5 mm) teipinpalalla päädyn sisäpinnalta ennen liimausta. Keskitä tukirima messinkiholkkien mukaan ja kohdista sen yläpinta viivan kanssa. Varmista liimaus 3,5x30-ruuveilla.Ennen ruuvien kiristämistä, varmista, että tukirima on suorassa ja kohdallaan.

 

8. Suoruuden tarkistus

Ristimittaus

Tarkista moduulin suoruus ristimittauksella ennen kansilevyn kiinnitystä. Mittaa moduulikehikon vastakkaisten kulmien etäisyys. Ristimittausten tuloksien tulisi olla sama, jos moduuli on suorakulmainen. Huomaa, että kansilevyn kiinnityksellä annetaan moduulille vääntöjäykkyyttä ja kiinnitetään kehikko suorakulmaiseksi.

 

9. Kansilevyn kiinnitys

Kansilevyn liimaus

Tarkista kansilevyn pituus ennen liimausta. Kansilevy on sovitettu mittaansa tarkasti ja toisinaan saattaa olla tarpeen hioa päädyt kevyesti. Huomaa, että kansilevy ei saa paikallaan ollessaan puristaa moduulin päätyjä kuperiksi ulospäin. Levitä liimaa päätyjen tukirimojen yläpinnoille sekä kansilevyn kohdalla välitukien yläpinnoille. Aseta kansilevy paikalleen keskittäen se päätyjen messinkiholkkien ja tukirimojen kanssa. Varmista liimaukset päädyissä 3 x 15 -ruuveilla varmistaen, että kehikko on suorakulmainen ennenkuin lukitset sen kansilevyn ruuveilla. Laita välitukien kohdalla kansilevyn päälle paino liimauksen kuivumisen ajaksi tai käytä liimauspuristimia. Voit myös halutessasi lisätä ylimääräiset 3x15 ruuvit välitukien kohdille kansilevyssä.

 

Pintakäsittely

Sähkökytkennät

 

Moduulisarjat

Standardin mukaisten moduulin runkosarjojen hankintapaikoista saa tietoa foorumeiltamme.

 

 

 

 
 
Copyright ©2007-2021 N Club Finland. All Rights Reserved.